Bursa Mantolama Yalıtım

0.312.427 2090

Mantolama malzeme çeşitleri nelerdir?

Mantolama Malzemeleri – Mantolama işleminin onlarca çeşidi vardır. Firmaların uyguladığı bu işlemlerde mantolama malzemeleri de değişkenlik gösterir.
 
Mantolama Malzemeleri – İnşaat sektörünün teknolojiye uyarlanması, zamanla daha kaliteli yapıları sunmakta ve yeni binalar hem görsel olarak hem de işlevsel olarak ergonomik hal almaktadır. Günümüzde hemen hemen tüm inşaat firmaları yeni projelerinde binaların dış yüzeylerine mantolama işlemi uygulamaktadır. Mantolama işleminin onlarca çeşidi mevcuttur. Firmaların uyguladığı bu işlemler doğrultusunda mantolama malzemeleri de değişkenlik gösterir. Ancak mantolama malzemeleri seçimi yapılırken birkaç temel unsur göz önünde bulundurmalıdır. Dayanıklı olması, su ve nemden kolay etkilenmemesi, yanmaya dayanıklılık, basınç ve çekme dayanıklılığı, buhar difüzyon direnci, birim hacim ağırlığı, sıva tutuculuğu, işlenebilirlik, uzun ömürlü olması, ekonomik olması gibi etmenler göz önünde tutulmalıdır.
 
Saydığımız ve olması gereken bu özelliklerin tümünün tek bir malzemede bulunması imkansızdır. Ancak tüm şartlar değerlendirildiğinde ısı iletim katsayısı ve kullanılacak malzemenin ergonomikliği doğrultusunda yalıtım malzemesinin seçilmesi gerekir. Mantolama malzemelerinden istenilen en önemli özellik ısı iletim katsayılarının küçük olmasıdır.
 

Mantolama malzemelerinden istenilen diğer özellikler kısaca şöyledir ;

1- Su ve nemden etkilenmezlik
2- Yanmazlık ve alev geçirmezlik
3- Basınç dayanımı
4- Çekme dayanımı
5- Buhar difüzyon direnci
6- Birim hacim ağırlığı
7- Isı tutuculuk
8- Sıva tutuculuk
9- İşlenebilirlik
10- Boyutsal kararlılık
11- Kokusuzluk
12- Uzun ömürlü olması
13- Haşere ve parazit barındırmaması
14- Ekonomik olması
 
Gerçekte tüm özellikleri bir arada barındıran mantolama malzemesi yoktur.Tüm şartların eşit olması durumunda ısı iletim katsayısı ve kullanılacak malzemenin ekonomikliği yalıtımın maliyeti açısından önem taşımaktadır.
 
DIŞ CEPHE MANTOLAMADA KULLANILAN MALZEMELER
1- Isı Yalıtım Levhaları : Dış cephe mantolama uygulamasında en çok kullanılan levhalar Expanded Polistren ( EPS), Extrüde Polistren (XPS) ve Taşyünü Isı yalıtım levhalarıdır.
 
Expanded Polistren (EPS) Levhalar :
 
1- Petrolden elde edilen, kapalı gözenekli beyaz renkli bir ısı yalıtım levhasıdır.
 
2- Karbon takviyeli olanlar gri renktedir.
 
3- Bünyesindeki gözeneklerde hareketsiz ve kuru hava bulunur.
 
4- Bilinen en iyi ve ekonomik ısı yalıtım malzemesidir.
 
5- 15/30 kg/m3 yoğunluklarda üretilen levhalar çok hafiftir ve cepheye ek yük getirmez.
 
6- Kalınlığı incelmez, performansı ömür boyu sabit kalır.
 
Extrüde Polistren (XPS) Levhalar :
 
1- Petrol türevi olan polistrenin ekstrüzyon işlemi ile hat boyunca çekilmesi ile üretilir.
 
2- Basınç dayanımı yüksek, ısı iletim katsayısı düşük, bünyesine su almayan ve nemden etkilenmeyen bir ısı yalıtım levhasıdır.
 
Taşyünü Levhalar :
 
1- Bazalt, dolomit, kireç taşı gibi minerallerden elde edilir.
 
2- Ergimiş camın çeşitli yöntemlerde lif haline getirilmiş halidir. Lif çapları,3-5 mikron arasındadır.
 
3- Malzemenin %99’u hava boşluklarından oluşur.
 
4- Kolay ıslanan bir malzemedir, ıslandığı zaman tüm özelliğini kaybeder. Son yıllarda malzemenin içerisine su itici silikon malzemeler katılarak malzemenin kuru kalması sağlanmıştır.
 
2- Yapıştırma Harçları : Bina dış yüzeylerine yatayda ve düşeyde uygulanan polimerle takviye edilmiş, mantolama levhalarının yapıştırılmasında kullanılan, çimento esaslı, asbest içermeyen, yanıcı olmayan,dona, suya ve neme karşı dayanıklı bir malzemedir.
 
3- Isı Yalıtım Sıvaları : Isı yalıtım levhalarının üzerinin kapatılması ve fileli sıva uygulamalarında kullanılmaktadır. Çimento esaslı, su itme özelliği olan, dona ve suya karşı dayanıklı, uzun ömürlü, üzerine doğrudan boya uygulaması da yapılabilen bir malzemedir.
 
4- Dekoratif Dış Cephe Kaplama Sıvası : Mantolama uygulamasında ısı yalıtım levhalarının üzerine uygulanan ısı yalıtım sıvalarını kaplamak ve dekoratif görünüm vermek için kullanılan, akrilik polimer katkılı beyaz renkli, suya,dona ve kötü hava koşullarına dayanıklı, çimento esaslı, uzun ömürlü bir malzemedir.
 
5- Donatı Filesi : Mantolama levhalarının üzerine uygulanan sıvada oluşabilecek çekme gerilimlerini karşılamak ve çatlamasını önlemek amacıyla kullanılan, 145-160 gr/m2 ağırlıkta, cam elyaf malzemedir. Yüksek darbe dayanımı gerektiren yerlerde 340 gr/m2 ağırlığında donatı filesi kullanılmalıdır.
 
6- Plastik Mantolama Dübeli : Mantolama levhalarının dış yüzeye montajının yapılması için kullanılır. Mantolama yapılan cephedeki rüzgar etkilerinin azaltılması amacıyla kullanılır. Standart bir uygulamada kullanılması gereken dübel sayısı 6/m2 dir. Bu sayı uygulama yapılacak binanın yüksekliğine ve çevre şartlarına göre değişebilir.
 
7- Köşe Profili : Bina köşelerini ve pencere kenarlarını mekanik etkilerden korumak ve düzgün köşeler elde etmek için kullanılır. Plastik ya da alüminyumdan, file takviyeli yada file takviyesiz olarak üretilirler.
 
8- Subasman Profili : Mantolama levhalarının başladığı yerde sistemi yağmur ve rüzgar gibi dış etkilerden korumak, sıva uygulamasında  mastar görevi görmesi için kullanılırlar. Alüminyum ya da galvanizden üretilen referans profilleridir.

Etiketler Mantolama

siding