0.312.427 2090
İç cephe mantolama uygulaması, çok katlı binalarda bina yönetimi tarafından dış cephe mantolama uygulaması kararı alınamadığı durumlarda daire sahipleri tarafından uygulanabilecek bir yöntemdir.
Uygulama şekli dış cephe mantolama yöntemi ile birebir aynıdır. Bazı farkları vardır. Dış cephe mantolama da iç cephe mantolamaya göre daha kalın yalıtım malzemesi kullanılabilirken. İç cephe de bu oran sadece 2-3 cm civarındadır.
Uygulama sonucu duvarlar dekoratif şekilde boyanabilir, hatta isteğe bağlı olarak alçıpan uygulaması bile yapılabilir.
Binaların yalıtımında tercih edilen yöntemlerden biri de dış cephe mantolama uygulamasının yapılamadığı durumlarda tercih edilen iç cephe mantolama uygulamasıdır. Konut yönetimleri ortak ısı yalıtımı kararı alamamışsa daire sakinleri iç cephe mantolama uygulaması yaptırarak çok az da olsa ısı tasarrufu yapmış olur.
İç cephe mantolamanın uygulama şekli dış cephe mantolama uygulaması gibidir. Duvarlar ısı yalıtım levhaları ile kaplanır ve boyanır, isteğe bağlı olarak alçıpan uygulamaları ile estetik bir görünüm elde edilebilmektedir.
Bu uygulama yapılarak az da çoksa ısı yalıtımı sağlanabilir. İç cephe yalıtım sistemlerinin katkısı az olduğu bir gerçek, aynı zamanda bazı olumsuz yönleri de vardır. İç cephe yalıtım sistemlerinin olumsuz yönlerine gelecek olursak;
Uygulama zamanla ısı köpükleri oluşturur bu da tam ısı yalıtımı sağlamamasına sebep olur. Dış duvarlar da yalıtım olmadığı için dış cephe de oluşan çatlaklar sonucu yapı malzemelerinin ıslanmasına sebep olabilir. Bu durum zamanla iç cephede küf, mantar, boya dökülmesi gibi hasarlara neden olabilir.
Isıtma sistemleri kapatıldığı anda oda sıcaklığı hızla düşmeye başlar. İç cephe mantolama yöntemi yaz aylarında yalıtım sağlayamaz.
Uygulama yaptırmadan önce bu durumları da göz önüne almanızı öneriyoruz. Dış cephe mantolama sistemi binayı bir kapsül gibi sardığı için yüksek oranda ısı yalıtımı sağlar. Oysa iç cephe mantolama sadece duvarlara uygulana bildiği için etkin bir yalıtım sağlayamaz ve ısı kabarcıkları oluşmasına neden olur.
Bir olumsuz özelliği de rutubet ve nemi tam olarak engelleyemez. Dış cephe mantolama kesin olarak rutubeti engelleyebilir ama iç cephe mantolama sadece duvarlardaki rutubeti alabilir tavan ve döşemelerde rutubeti engelleyemediği gibi artmasına sebep olur.
Mantolama uygulamasında iç cephe mantolama yapmadan önce konuyu daha da detaylı şekilde araştırmanızı öneriyoruz.